Estates Relocation

ABMU Health Board

The Health Board appointed HL Design to design and Project Manage the re-location of their Estates Department, workshops and materials stores and improve their on-site Waste Management Facility at Morriston Hospital.

The existing redundant Coal Bunker building, adjacent to the main hospital boiler house and existing waste compound was made available for the proposed development. The building is in a very prominent location adjacent to one of the main entrances to the hospital and required extensive over cladding to provide an improved aesthetic aspect. It was agreed that a radical approach should be taken when designing the facility. The Trust took a positive approach in terms of addressing the external aesthetics of the building, seeing this as an opportunity to produce an innovative design whilst responding to the existing aesthetics of the existing boiler room elevational treatment. The decision was made to completely clad the existing building to ensure that the elevational treatment was consistent with the proposed new extensions. The proposal was to use colour coated flush cladding panels, off white in colour with contrasting graphite colour glazing, doors, fascias and details to contrast, and provide crisp clean lines. The use of curved raised seam roofs to the proposed new extensions, responds to the industrial nature of the existing boiler room, whilst producing a modern aesthetic sympathetic to the function and surrounding buildings.

Internally the building consisted of new office and staff facilities located on a new first floor level built into the existing building constraints and 3 new Workshops, within the existing concrete bunkers, to the ground floor. Two new two storey extensions were constructed to provide a main entrance, staircases and lift to the first floor and a secondary staircase and building materials store. The existing tug bays were relocated to a new charging building and the vacated area extended to provide a new Material store. The existing waste compound was extended to provide an improved waste management facility with compactors and bin storage.